Lubelski Związek Lekarzy Rodzinnych-Pracodawców logo pz
  • Komunikaty
    • Komunikaty LZLR-P
    • Komunikaty PZ
  • Nowości
  • Związek
    • Przyłącz się!
    • Stanowiska Związku
    • Składki
    • Szkolenia
    • Ankiety
    • Porady prawne
    • Oferty/zniżki
    • Poczta przez WWW
    • Webinary
  • Przychodnie
    • 1
      • Powiat Bialski
      • Powiat Biłgorajski
      • Powiat Chełmski
      • Powiat Hrubieszowski
      • Powiat Janowski
      • Powiat Krasnostawski
      • Powiat Kraśnicki
      • Powiat Lubartowski
      • Powiat Lubelski
      • Powiat Łęczyński
    • 2
      • Powiat Łukowski
      • Powiat Opolski
      • Powiat Parczewski
      • Powiat Puławski
      • Powiat Radzyński
      • Powiat Rycki
      • Powiat Świdnicki
      • Powiat Tomaszowski
      • Powiat Włodawski
      • Powiat Zamojski
  • Forum
  • Pliki
  • Projekty unijne
    • Projekt 2.16 - monitorowanie legislacji
    • Projekt 5.1 - RZS
    • Projekt 5.2 - szkolenia kadr
    • Projekt 10.3 - borelioza
  • Kontakt

Mięsiste rozważania

Kategoria: Nowości Utworzono: 11 styczeń 2018
  • Drukuj

Wegetarianizm jest stylem życia polegającym na wykluczeniu z diety mięsa. Rozwinął się w Indiach w II tysiącleciu przed naszą erą i miał charakter czysto religijny. Do Europy dotarł w VI wieku. Od tego czasu stosowany jest przez wielu ludzi z bardzo różnych pobudek: etycznych, zdrowotnych, ekologicznych czy ekonomicznych. Pierwszym znanym wegetarianinem z powodów etycznych był Leonardo da Vinci.

 O ile z przyczynami etycznymi czy ekonomicznymi trudno dyskutować, o tyle skutki zdrowotne spożycia mięsa można wymiernie zbadać.

 

Czy wiemy jaka jest zależność między spożyciem mięsa a długością naszego życia?

 

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono takie badanie. Wzięło w nim udział ponad 500 tysięcy Amerykanów w wieku 50-71 lat z 6 stanów i 2 obszarów metropolitalnych.

Osoby badane podzielono na grupy:

 

I- spożywających duże ilości czerwonego mięsa

II- spożywających duże ilości białego mięsa (drób i ryby)

III- grupę kontrolną, czyli osoby spożywające bardzo małe ilości zarówno czerwonego jak i białego mięsa

 

Obserwacje trwały ponad 15 lat, a ich przedmiotem było związane ze spożyciem mięsa zwiększenie ryzyka zgonu z powodu:

- zgon z jakiejkolwiek przyczyny

- zgon z powodu nowotworu złośliwego

- zgon z powodu chorób serca

- zgon z powodu chorób układu oddechowego

- zgon z powodu udaru mózgu

- zgon z powodu cukrzycy

- zgon z powodu choroby zakaźnej

- zgon z powodu choroby Alzheimera

- zgon z powodu chorób nerek

- zgon z powodu chorób wątroby

 

Badanie jednoznacznie wykazało, że osoby, które spożywają czerwone mięso (zarówno przetworzone jak i nieprzetworzone), mają zwiększone ryzyko zgonu z powodu wszystkich badanych przyczyn z wyjątkiem choroby Alzheimera. 

Osoby, które spożywają białe mięso, mają zmniejszone ryzyko zgonu ze wszystkich badanych przyczyn, również z powodu choroby Alzheimera.

Badaniu poddano tylko skutki spożywania mięsa, ale stwierdzono, że osoby preferujące mięso czerwone spożywają bardziej kaloryczne posiłki z mniejszą zawartością owoców i warzyw, piją też więcej alkoholu. Osoby te w znacznym odsetku palą tytoń i wykazują ograniczoną aktywność fizyczną. W związku z tym, częściej stwierdza się u nich otyłość i cukrzycę.

 

Z powyższego wynika, że recepta na przedłużenie życia wydaje się być bardziej skomplikowana niż jedynie ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i obejmuje szeroko pojęty zdrowy tryb życia w skład którego wchodzi więcej czynników niż dieta.

 

Małgorzata Stokowska-Wojda

  • Poprzedni artykuł
  • Następny artykuł
Nie masz uprawnień by przeglądać i dodawać komentarze.
System komentarzy oparty o Komento

Najcześciej czytane

  • Dieta w przewlekłej niewydolności nerek
  • Choroba zimnych aglutynin
  • SOMA, PSYCHE I POLIS
  • Przewlekła niewydolność krążenia
  • Drżenia - problem szerszy niż parkinsonizm
  • Strona główna
  • Nowości
  • Wiatr, deszcz i smog
  • Komunikaty
    • Komunikaty LZLR-P
    • Komunikaty PZ
  • Nowości
  • Związek
    • Przyłącz się!
    • Stanowiska Związku
    • Składki
    • Szkolenia
    • Ankiety
    • Porady prawne
    • Oferty/zniżki
    • Poczta przez WWW
    • Webinary
  • Przychodnie
    • 1
      • Powiat Bialski
      • Powiat Biłgorajski
      • Powiat Chełmski
      • Powiat Hrubieszowski
      • Powiat Janowski
      • Powiat Krasnostawski
      • Powiat Kraśnicki
      • Powiat Lubartowski
      • Powiat Lubelski
      • Powiat Łęczyński
    • 2
      • Powiat Łukowski
      • Powiat Opolski
      • Powiat Parczewski
      • Powiat Puławski
      • Powiat Radzyński
      • Powiat Rycki
      • Powiat Świdnicki
      • Powiat Tomaszowski
      • Powiat Włodawski
      • Powiat Zamojski
  • Forum
  • Pliki
  • Projekty unijne
    • Projekt 2.16 - monitorowanie legislacji
    • Projekt 5.1 - RZS
    • Projekt 5.2 - szkolenia kadr
    • Projekt 10.3 - borelioza
  • Kontakt

Skontaktuj się z nami

Lubelski Związek Lekarzy Rodzinnych - Pracodawców
ul. Zbigniewa Herberta 14
20-468 Lublin

  • 81 748 47 88
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Znajdź nas na Mapie Google
 

dotpay logo   Rozliczenia transakcji kartą kredytową i e-przelewem przeprowadzane są za pośrednictwem Centrum Rozliczeniowego Dotpay

Na górę strony ^ | + powiększ | - pomniejsz | zresetuj
© Wszelkie prawa Lubelski Związek Lekarzy Rodzinnych-Pracodawców
Komunikaty
  • Komunikaty
    • Komunikaty LZLR-P
    • Komunikaty PZ
  • Nowości
  • Związek
    • Przyłącz się!
    • Stanowiska Związku
    • Składki
    • Szkolenia
    • Ankiety
    • Porady prawne
    • Oferty/zniżki
    • Poczta przez WWW
    • Webinary
  • Przychodnie
    • 1
      • Powiat Bialski
      • Powiat Biłgorajski
      • Powiat Chełmski
      • Powiat Hrubieszowski
      • Powiat Janowski
      • Powiat Krasnostawski
      • Powiat Kraśnicki
      • Powiat Lubartowski
      • Powiat Lubelski
      • Powiat Łęczyński
    • 2
      • Powiat Łukowski
      • Powiat Opolski
      • Powiat Parczewski
      • Powiat Puławski
      • Powiat Radzyński
      • Powiat Rycki
      • Powiat Świdnicki
      • Powiat Tomaszowski
      • Powiat Włodawski
      • Powiat Zamojski
  • Forum
  • Pliki
  • Projekty unijne
    • Projekt 2.16 - monitorowanie legislacji
    • Projekt 5.1 - RZS
    • Projekt 5.2 - szkolenia kadr
    • Projekt 10.3 - borelioza
  • Kontakt